Pages

vineri, 22 august 2014

Catoptrica. Psihanaliza fractala

La inceput au fost ceilalti, pe urma tu. Traiai totul in fericire extrema si tristete absoluta. Apoi, ai inceput sa poti din ce in ce mai mult iar cei din jur sa faca din ce in ce mai putin. Ai fost dezamagit si in cele din urma ai ramas singur. Ai cunoscut oglinda: un alt tu. De-atunci o cauti in fiecare zi si cata relatie vrei sa ai cu altii, atata relatie ai cu oglinda. Oglinda celor din jur este cea care iti vorbeste despre relatia lor cu tine. Iar oglinda din interiorul tau, vorbeste despre relatia dintre sine si sine. Asa apare solilocvia, uneori putand-o observa in bombanitul celor de pe strada. Oglinda dinauntrul tau e cu spatele la cei din jur pe cand cea din exterior vorbeste despre ce esti pentru celalalt.


Asa ai dobandit constiinta de sine.

*

Jacques Marie Lacan, psihanalist francez, considerat ca fiind cel mai controversat psihanalist dupa Freud, vorbeste pentru prima data despre stadiul oglinzii in dezvoltarea psihologica a individului. 

Stadiul oglinzii marcheaza constientizarea relatiei ce se realizeaza intre sine si sine. Atunci, copilul (sau adultul biologic dupa caz, cand vorbim despre adulti puternic regresati) constientizeaza pentru prima data existenta sineului in exteriorul sau. Cu alte cuvinte, cineva intocmai ca tine, reflectat de exterior. Nu seamana asta cu experientele extracorporale descrise de cei care ajung la limita in situatii diverse, asa numitele "near death experiences" ? 

Probabil ca ce simte omul atunci, este doar o transa in care retraieste experienta pragului oglinzii. Asa apare notiunea de psihologie fractala. Ce este implantat in memoria unui om se dezvolta asemenea unui copac, fie pozitiv, fie negativ.

Psihologia fractala profita de susceptibilitatea individului la sugestie (care atinge cote maxime in momentele de criza psihotica, schizofrenie sau alte stari de dezechilibru in ceea ce priveste ciclicitatea intre prezent si trecut) si incearca o interventie in prezent, pentru construirea viitorului. De altfel, stari complet reversibile, atat schizofrenia, autismul, tulburarea bipolara s.a.m.d. Functie de rezultatul sugestiei se pot face predictii despre viitor si se pot extrage informatii legate de trecut.

Iata o stiinta, inca in formare, care sper sa se predea cat mai curand la facultatile din Romania. Ori asa, ori, mai repede, putem afla mai multe la Scoala Zivac, singura institutie din Romania care furnizeaza, printre altele, servicii si cursuri de analiza compormanetala, la cel mai inalt nivel, depasind de departe eforturile sistemul universitar romanesc cat si demersurile intarziate ale Proiectului Creierului Uman (http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Brain_Project ) 

0 comments:

Trimiteți un comentariu